Ten tort przygotowałam na 20 urodziny mojej koleżanki
Karoliny,
której jedyną wskazówką dotyczącą jaki on dokładnie ma być było „coś z wiśniami”.
Sama również jestem fanką tych owoców, szczególnie w klasycznym Black Forest Cake,
ale chciałam spróbować czegoś innego-tak powstał ten oto tort czekoladowo-wiśniowy,
z wyglądu inspirowany tym Lindy Lomelino
a w środku inny, bo składający się z czekoladowych biszkoptów
nasączonych wiśniówką, które przełożyłam kremem wiśniowym.
Więcej informacji poniżej :)
której jedyną wskazówką dotyczącą jaki on dokładnie ma być było „coś z wiśniami”.
Sama również jestem fanką tych owoców, szczególnie w klasycznym Black Forest Cake,
ale chciałam spróbować czegoś innego-tak powstał ten oto tort czekoladowo-wiśniowy,
z wyglądu inspirowany tym Lindy Lomelino
a w środku inny, bo składający się z czekoladowych biszkoptów
nasączonych wiśniówką, które przełożyłam kremem wiśniowym.
Więcej informacji poniżej :)
Składniki na tort o średnicy 18cm
Biszkopt
70g mąki pszennej tortowej
64g cukru
55ml oleju rzepakowego
38ml wody
2 jajka
26g cukru drobnego
łyżka kakao gorzkiego
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt
70g mąki pszennej tortowej
64g cukru
55ml oleju rzepakowego
38ml wody
2 jajka
26g cukru drobnego
łyżka kakao gorzkiego
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem wiśniowy
230g wiśni mrożonych, lub świeżych (umytych, wydrylowanych)
0,5 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki cukru
7g żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzątku
150ml śmietanki 30%
230g wiśni mrożonych, lub świeżych (umytych, wydrylowanych)
0,5 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki cukru
7g żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzątku
150ml śmietanki 30%
Krem maślany, do odłożenia tortu
4 białka jaja
200g cukru białego
250g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
odrobina różowego barwnika spożywczego w proszku
Poncz
1/3 szklanki wiśniówki
1/3 szklanki wody
2 łyżki cukru pudru
Dekoracja
Parę wiśni, lub czereśni
1.
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, do białek
dodać szczyptę soli i ubić mikserem
na sztywno. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, by każda tura się dobrze rozpuściła, a piana
nie opadła. Dodać kolejno żółtka, ciągle miksując. Suche składniki przesiać, w dwóch turach dodawać do mokrych składników, wymieszać delikatnie szpatułką lub rózgą cukierniczą. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki. Masę delikatnie przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 180˚C przez 40 minut (aż do suchego patyczka). Wyjąć, rzucić w blasze na podłogę z wysokości bioder, włożyć do wyłączonego piekarnika, wystudzić. Przeciąć na 3 równe blaty.
na sztywno. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, by każda tura się dobrze rozpuściła, a piana
nie opadła. Dodać kolejno żółtka, ciągle miksując. Suche składniki przesiać, w dwóch turach dodawać do mokrych składników, wymieszać delikatnie szpatułką lub rózgą cukierniczą. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki. Masę delikatnie przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 180˚C przez 40 minut (aż do suchego patyczka). Wyjąć, rzucić w blasze na podłogę z wysokości bioder, włożyć do wyłączonego piekarnika, wystudzić. Przeciąć na 3 równe blaty.
2.
Krem wiśniowy: owoce zasypać cukrem, dodać sok z
cytryny. Zagotować. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę, wystudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W kubeczku wymieszać łyżką schłodzonych
wiśni i śmietaną, potem dodawać więcej tych dwóch „faz” kremu i delikatnie
połączyć mieszając szpatułką. Robimy to stopniowo, by krem się nie zważył.
3.
Poncz: wszystkie składniki wymieszać.
4.
Krem
maślany: białka wymieszać z cukrem, umieścić w szklanej miseczce i w kąpieli
wodnej podgrzewać ciągle mieszając rózgą cukierniczą, aż temperatura mieszaniny
osiągnie 60˚C. Wtedy należy ją 10 minut miksować aż uzyskamy białą, sztywną
bezę włoską. Dodajemy miękkie masło, ekstrakt z wanilii. Trzy łyżki kremu
białego odłożyć na bok w miseczce
(na rozetki), a do reszty dodać barwnik.
(na rozetki), a do reszty dodać barwnik.
5.
Wykonanie
tortu: do rantu, lub tortownicy nakładać kolejno: biszkopt, poncz, krem
wiśniowy, czynność powtórzyć, na wierzch nałożyć ostatni blat biszkoptu i nasączyć
ponczem. (Dolny blat mniej nasączamy-by tort był stabilny). Schłodzić minimum
godzinę. Boki tortu obłożyć różowym kremem maślanym. Na górze wykonać rozetki
(tylko Wilton 8B), nałożyć wiśnie, bądź czereśnie.
(tylko Wilton 8B), nałożyć wiśnie, bądź czereśnie.
Smacznego! :)
most beautiful destination in INDIA
OdpowiedzUsuńbir billing paragliding cost
rajgundha valley
rajgundha trek