czwartek, 19 stycznia 2017

Tort czekoladowy z mąki pełnoziarnistej i kaszy gryczanej, z mascarpone, owocami leśnymi i klasycznym kremem maślanym







Dosyć nietypowy tort, który przygotowałam na urodziny przemiłej Ady:
jego blaty  to czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i mąką pełnoziarnistą,
krem jest przyrządzony z serka mascarpone i domowej frużeliny z owoców leśnych,
do tego samodzielnie przygotowana „żelka”-czyli galaretka z musu owocowego,
a wszystko otoczone klasycznym, amerykańskim „Buttercream”.
Dzięki temu, że ciasto jest bardziej wilgotne niż typowy biszkopt, to ładnie się kroi.
Do tego nie posiada w sobie żadnych sztuczności,
wszystko jest naturalne, a użycie kaszy gryczanej sprawia,
że jest to bardziej oryginalny i troszkę zdrowszy pomysł na tort urodzinowy :-)















Składniki na 1 blat o średnicy 21cm (należy upiec takie trzy):
60g kaszy gryczanej
50g masła
50g gorzkiej czekolady
60g cukru trzcinowego
40g mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżka cukru waniliowego
2 duże jaja
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Krem z owoców leśnych:
500g serka mascarpone, schłodzonego
500g mrożonych lub świeżych owoców leśnych(jeżyny, maliny, jagody, porzeczki)
3 łyżeczki żelatyny napęczniałe w 2 łyżkach wrzątku
150g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w łyżce zimnej wody


Żelka owocowa:
200g owoców leśnych
1 łyżeczka żelatyny napęczniała w łyżce wrzątku
3 łyżki cukru pudru


Krem maślany:
300g masła w temperaturze pokojowej
250g cukru pudru
2 łyżki mleka



1.       Kaszę ugotować, ostudzić (można ugotować na raz potrójną porcję, na 3 blaty), schłodzić, zmiksować blenderem. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
Jajka z cukrami i ekstraktem z wanilii ubić na prawie sztywną, jasną pianę.
Dodawać w dwóch turach kaszę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać szpatułką. Wlać do formy posmarowanej masłem i  oprószonej mąką.
Piec 20 minut w temperaturze 180˚C. (Przypominam: czynność powtórzyć 3 razy).
2.       Owoce zasypać cukrem, wymieszać i zagotować w garnku. Gdy zaczną bulgotać, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wyłączyć gaz. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać, schłodzić w lodówce.
3.       Żelka: owoce zblendować z cukrem. Żelatynę rozpuścić lekko w mikrofalówce.
Dodać do niej troszkę musu owocowego i porządnie wymieszać. Dodać kolejną porcję, wymieszać. Połączyć wszystkie składniki, wymieszać. (w ten sposób można zapobiec powstawaniu grudek). Tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć folią spożywczą,
albo posmarować olejem, wlać mus, schować do lodówki, by żelka stężała.
4.       Krem maślany: wszystkie składniki dobrze ubijamy, aż cukier się dokładnie rozpuści,
masa będzie  jasna i puszysta.
5.       Składanie tortu: na paterze położyć pierwszy blat, nałożyć ½ kremu owocowego
(ja używałam tylki Wilton 2A), czynność jeszcze raz powtórzyć.
Boki tortu wygładzić szpatułką. Nałożyć na górę i boki krem maślany, wygładzać czystą szpatułką, za każdym razem ściągając nadmiar kremu. Na górę nałożyć żelkę, udekorować resztą kremu maślanego (np. tylka Wilton 104). Schłodzić. 




Smacznego! :)




















 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz