sobota, 3 grudnia 2016

Ciasteczka jak torebki herbaty



Szybkie ciasteczka, których oryginalna forma i klasyczny smak sprawią,
że Waszym gościom
na pewno pojawi się na twarzy  piękny uśmiech.
Jeśli dodatkowo przewiążecie je sznureczkiem lub wstążką,
będą wyglądały jeszcze bardziej uroczo. Polecam :)




Składniki na 40-45 stuk
300 g mąki pszennej tortowej
200g zimnego masła pokrojonego w kostkę
100g cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
25g kawy zbożowej (proszek)

100g gorzkiej czekolady
posypka do dekoracji




1. Składniki na ciasto posiekać i szybko wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię
i pozostawić
w lodówce na 30 minut.
2. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 175˚ C. Blat kuchenny podsypać mąką i porcjami wałkować ciasto na grubość 2mm. Nożem (ja to robiłam takim okrągłym, do pizzy) wycinać paski, dzielić na małe prostokąty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zaginać rogi ciasteczek, zrobić dziurki ostrym narzędziem. Piec 10-12 minut. Wyjąć, ostudzić.
3. Po ostudzeniu udekorować zamaczając w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie
i ewentualnie posypkami dekoracyjnymi. Ostudzić na kracie. Gdy czekolada zastygnie, ponawlekać na wstążeczki.


Smacznego! :) 






3 komentarze:

  1. Śliczne ciasteczka. :-) Wyglądają bardzo smacznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekę takie w sobotę, mniam :)
    Dobrze, że przypadkiem trafiłam na Twojego bloga, jest cudny.

    OdpowiedzUsuń