sobota, 19 listopada 2016

Szarlotka tatrzańska



Jest około godziny 22.
A ja zamiast czytać jedną z książek,
Które mnie ciągną do siebie,
Obieram siódme jabłko do szarlotki.
W tym roku wracam do niej częściej niż dotychczas,
Dążąc do stworzenia
„swojego sposobu na najlepszą szarlotkę”.
Tak jak moja Ciocia. Jakieś 25 lat temu.
Z radia wychodzą dźwięki ballady Elvisa P,
który niskim głosem i ciepłym głosem śpiewa
„I can't help falling in love with you”.

Czuję się jakbym piekła przed Bożym Narodzeniem.
Przed północą zadzwoni piekarnik.
Dlaczego doba nie jest dłuższa?
Ten cudowny zapach upieczonej szarlotki.
Uchylam piekarnik, mogę iść spać.
Lubię ten klimat. 







Składniki:
500g mąki pszennej
250g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
75g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 12%
szczypta soli

2 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
sok z połowy cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego


1. Składniki na ciasto powinny być schłodzone.  Wszystkie włożyć do misy, mąkę wcześniej przesiać, i szybko zarobić. Z dobrze wyrobionego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
2. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce, by uzyskać cienkie plasterki. Dodać cynamon, sok z cytryny, cukier waniliowy i delikatnie wymieszać,
by plasterki się nie połamały.
3. Blachę o wymiarach 25x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia, troszkę więcej niż ½ ciasta  (resztę surowego ciasta włożyć do zamrażalnika) wciskamy palcami do formy, by było
w miarę równe i dobrze dociśnięte.  Można to zrobić dnem od szklanki. Ponakłuwać widelcem, podpiec w temperaturze 180˚C przez 15 minut.
4. Wyjąć, wyłożyć przygotowane jabłka, docisnąć. Wyjąć zmrożone ciasto z piekarnika, ścierając na tarce zrobić kruszonkę. Należy to robić szybko, ponieważ nasze dłonie rozgrzewają ciasto i staje się elastyczne. Piec kolejną godzinę w temperaturze 175˚C.
Uchylić piekarnik, wyjąć dopiero po lekkim wystudzeniu. 








Smacznego! :)


 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz