sobota, 19 marca 2016

Mazurek migdałowy z pomarańczami i marcepanem



Wybraliście już przepisy na ciasta, które zrobicie tej Wielkanocy?
A może macie swoich stałych faworytów, czy po prostu lubicie tradycję?
Jeśli jeszcze nie byliście na zakupach świątecznych i nie macie wszystkich
składników na swoje wypieki, to zachęcam Was do upieczenia tego mazurka!
Jest idealny. Pyszny. Kruchy spód z mielonymi migdałami, na to  konfitura
z pomarańczy, którą wykonujemy sami, no a wokoło urocze wzorki
z masy marcepanowej. Brzmi świetnie, a smakuje jeszcze lepiej.
W dodatku przepis pochodzi od Mistrza Cukiernictwa,
Pana Pawła Małeckiego z książki Cukiernia Lidla, którą z całego serca polecam! :) Mazurek, który musi wyjść z sukcesem.
Przekonałam Was?
Mam taką nadzieję ;-)


***




Składniki na kruche ciasto:
200 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru pudru
50 g zmielonych migdałów
1 żółtko
100 g masła pokrojonego w kostkę
szczypta soli

Składniki na masę marcepanową do dekoracji:


200 g masy marcepanowej
1 białko
10 ml rumu

Składniki na konfiturę pomarańczową:
5 średnich pomarańczy, sparzonych, wyszorowanych
1 laska wanilii
300 g cukru

Dodatkowo, do dekoracji:

orzechy włoskie
migdały bez skórki
rodzynki
...lub inne ulubione bakalie


 


1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie, posiekać nożem, następnie dokładnie wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h. Po tym czasie blat posypać mąka, rozwałkować ciasto tworząc prostokąt o wymiarach 20x15cm i grubości 5cm. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu ciasto powinno być blade (nie przedłużać czasu pieczenia). Wyjąć, wystudzić.
2. Składniki na masę marcepanową dokładnie wymieszać, workiem cukierniczym wykonać wokół mazurka rozetki. Piec w temperaturze 180
°C przez 15 minut-do zarumienienia.
3. Z  pomarańczy zetrzeć skórkę, pozbawić białych błon (wyciąć) i zmiksować je np.blenderem. Umieścić w rondlu o dużym dnie, razem z skórką, cukrem, wydrążonymi ziarenkami z laski wanilii (samą laskę też wrzucić, bo doda aromatu). Gotować przez 40 minut, lub dłużej, ciągle mieszając, do momentu uzyskania konsystencji konfitury. Warto
pamiętać,że po wystudzeniu będzie jeszcze bardziej gęsta. Później wyjąć laskę wanilii
i gorącą konfiturę wylać na środek mazurka-by nie zakryć rozetek.
4. Po wystudzeniu mazurka udekorować bakaliami.
 

Smacznego! :-) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz