piątek, 15 stycznia 2016

Ciasto kawowo-pomarańczowe




Myśleliście już nad tym, co upiec na karnawał?
Lubicie tradycyjne pączki i faworki, czy raczej szukacie nowych smaków? :-)
Jeśli nie macie pomysłu, to właśnie go przedstawiam.
Czekoladowy biszkopt przełożony masą budyniową z soku Kubuś,
galaretką i kremem kawowym.
To ciasto jest tak pyszne i ładnie wyglądające,
że nie musicie się długo zastanawiać.
Po prostu zróbcie je! ;-)
***



***
Przedstawiam Wam również drugą z pięknych sukienek marki meLove.
Posiada pięknie wykończony wzorem gorset oraz tiul nadający sukience uroku.
Po więcej informacji i projektów  zapraszam na stronę facebookową meLove LINK.
Polecam wszystkim :-)

 

Ciasto pomańczowo-kawowe

Biszkopt:
4 duże jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy (pomarańczowy):
 1 butelka soku pomarańczowo marchewkowego Kubuś (900ml)
3 budynie waniliowe bez cukru
7 łyżek cukru
200 g miękkiego masła

Krem kawowy:

 500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
 70 ml mocnej kawy

Dodatkowo:
3 opakowania galaretki pomarańczowej rozpuszczonej w 900ml wrzącej wody


1. Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na jasną, sztywną masę. Pod koniec miksowania dodać olej i wodę. Suche składniki przesiać i delikatnie mieszając szpatułką połączyć z masą jajeczną Przelać do formy o wymiarach 30x25cm wcześniej posmarowanej masłem
i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut w 180˚C.
Wyjąć, wystudzić, przeciąć wzdłuż na pół.


2. Aby przygotować masę budyniową sok należy zagotować w garnku a proszek budyniowy
z cukrem rozprowadzić w szklance wcześniej odmierzonego soku. Gdy sok się zagotuje, wlewamy zawiesinę i mieszamy (dokładnie tak, jak przy gotowaniu budyniu).
Masę przełożyć do miski i wystudzić. Po wystudzeniu utrzeć masło w misie miksera na jasną puszystą masę i dodawać łyżka po łyżce budyń, ciągle miksując na wysokich obrotach.


 3.Żelatynę zalać wrzącą kawą, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
Śmietankę i mascarpone zmiksować na sztywną masę, dodać cukier. Do żelatyny dodać łyżkę masy śmietanowej i rozprowadzić, by nie powstały grudki. Dodać do pozostałej śmietanki. Schłodzić w lodówce.


4. Galaretką rozpuścić we wrzątku i wystudzić, by była prawie tężejąca (nie za bardzo płynna).


5. W formie układać kolejno: pierwszą część biszkoptu, masę budyniową, galaretkę.
Włożyć do lodówki aż galaretka stężeje. Wtedy nałożyć masę kawowo-śmietankową
i drugą część biszkoptu. Schłodzić najlepiej całą noc, przechowywać w lodówce.



 
Smacznego!



 

Przepis pochodzi ze strony www.gotowaniecieszy.blox.pl




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz