niedziela, 13 grudnia 2015

Świąteczna babka keksowa z likierem amaretto/Christmas bundt cake with amaretto


"zima nas pożre
zawali breją
zdjęcia do wspomnień
i mroźna niemoc

zima nas rozetnie
odłamkiem lodu
nie znajdziemy siebie
i powodu"

~Pablopavo/Iwanek/Praczas "Październikowy facet"

***

 

(English version:)


Last night I was wondering what kind of cake I could make to test my new food mixer. Me and my Aunt adore fruit cake, which we have rediscovered  last year. We particularly like those that smell like Christmas, with lots of dried fruits and nuts. This one contains amaretto and I made it in a bundt pan so that it looks and tastes a bit more sophisticated.
I also added some lemon zest, walnuts I got from  my Grandpa and all kinds of dried fruits  I could find in my cupboard. Try it, it’s delicious!!!

***



Ingredients:

250g cake flour

4 eggs

150g butter

100g sugar

1,5 tsp baking powder

Zest of 1 lemon

Pinch of salt

30g chopped walnuts

200 g dried fruit (I used candied lemon and orange zest, raisins, cranberries, prunes, candied pinapple, dried apricots)

50ml amaretto



1.       In a medium bowl combine dried fruits, walnuts and 1 tablespoon flour.
In a seperate bowl sift flour with baking powder. Set aside.
2.       Blend butter,  sugar and lemon zest together  in order to get a light, fluffy dough.
Add eggs, one at  a time, stearing  well after each addition. Pour  in amaretto  and blend everything together. Add dry ingredients and blend it on low speed or stir until combined. Add dried fruit and stir the batter with a spoon.
3.       Spread the bundt pan (mine had 17 cm in diameter) with butter and dust it with flour. Pour batter into the prepared pan.
4.       Bake in 160˚C for 45 minutes. Cover it with silver foil and bake another 25 minutes. Remove the cake from oven and let it cool for about 10 minutes, than unmold it. Leave it on a wire rack to cool completely.




***
Wczoraj w nocy wymyślałam ciasto na adwentową niedzielę testując mój nowy mikser :)
Razem z moją Ciocią jesteśmy ogromnymi fankami keksu, który na nowo odkryłyśmy
w zeszłym roku. Pachnący świętami, z dużą ilością bakalii i aromatów. Ten w wersji
z amaretto, w formie na babkę-wygląda bardziej dekoracyjnie. Dodałam też skórkę
z cytryny, orzechy od Dziadka i wszystkie rodzaje suszonych owoców, jakie znalazłam
w kuchennej szafce.

Spróbujcie, jest pyyyyyyszny!

***


Składniki:
mąka pszenna tortowa 250g
4 jajka
masło 150g
cukier 100g
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
szczypta soli
orzechy włoskie, posiekane 30g
owoce suszone pokrojone w małe kawałki 200g (użyłam kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej, rodzynek, żurawiny, śliwek suszonych, kandyzowanego ananasa, moreli)
50ml likieru amaretto




1. Suszone owoce wymieszać z orzechami i 1 łyżką mąki. W osobnej misce mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć.

2. Masło utrzeć z cukrem i skórką cytrynową na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, kolejno miksując po dodaniu każdego. Wlać likier i zmiksować. Dodać suche składniki i miksować na małych obrotach, lub szpatułką, do połączenia.
Dodać bakalie, wymieszać łyżką.

3. Formę na babkę o średnicy 17cm wysmarować masłem i dokładnie oprószyć mąką. Przełożyć ciasto, wyrównać.


4. Piec w temperaturze 160˚C przez 45 minut. Następnie przykryć folią aluminiową i piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić ok. 10 minut i wyjąć z formy. Studzić na metalowej kracie.

 
Smacznego! :-)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz