niedziela, 20 grudnia 2015

Pepparkakor (i pakowanie pierniczków)


 
W piątek wieczorem pakowałam prezenty świąteczne dla najbliższych,
i nawet nie zauważyłam, że zrobiło się dosyć późno.
Redaktora Niedźwieckiego zmienił Pan Stelmach
i swoim pięknym głosem zapowiedział, jak co roku
"The Power Of Love" Frankie Goes To Hollywood,
mówiąc, że to jego piękny obowiązek.
A mnie, pomimo, że podobają się coraz to inne rzeczy,
to ta piosenka pozostała nadal moją ulubioną na Święta.

***

***
Pyszne, kruche, bardzo cieniutkie ciasteczka piernikowe prosto ze Szwecji. Są przepyszne. Dosyć podobne do moich ulubionych Speculoos, z bardzo dużą ilością różnych przypraw. Oryginalnie w przepisie należało dodać melasę, ja ją jednak zastąpiłam syropem klonowym-dlatego moje Pepparkakor są jaśniejsze. Przedstawiam również pomysł jak można zapakować pierniczki lub inny upominek na Święta. Polecam!

Składniki na 50-100 ciastek (ilość zależy od foremki, którą wybierzecie)
150g melasy lub syropu klonowego
110g masła
100g cukru
1 duże jajko
375g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

1. Melasę, masło i cukier, rozpuścić podgrzewając w garnuszku mieszając od czasu do czasu. Schłodzić przez 30 min (lub dać przykryty garnek za okno, gdy na dworze jest chłodno).
2. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Zrobić zagłębienie po środku, dodać jajko i płynną mieszankę, zmiksować. Masa będzie klejąca. Zrobić z niej wałek, zawinąć folią i schłodzić w lodówce przez 2h. 
3. Blat kuchenny podsypać mąką, brać małe porcje ciasta, bardzo cienko rozwałkować, wycinać kształty, przełożyć na blachę i piec 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC-do lekkiego zarumienienia. Wystudzić na metalowej kracie. Przechowywać w metalowej puszce.


Smacznego! :-)











Przepis pochodzi ze strony 'Delicious days',
z modyfikacjami Pani Doroty z MojeWypieki.com

2 komentarze: