sobota, 12 września 2015

Sernik jagodowy




Pierwsze jagody w tym roku zbierałam w lipcu na Hali Boraczej,
 a sernik z tymi owocami na Moich Wypiekach podobał mi się już przed wakacjami.
 Jest w nim wszystko co lubię najbardziej, czyli polski twaróg,
 leśne jagody i dzięki nim świetny kolor.
 W przeciwieństwie do oryginału zrezygnowałam
z robienia spodu do sernika, dzięki temu jest bardziej deserowy.
  Chociaż zaczyna się już sezon na szarlotki i ciasta ze śliwkami
czy dynią warto zrobić coś z ostatnich jagód lub borówek amerykańskich.
Za niedługo będziemy je mieli tylko mrożone lub w przetworach
 i będziemy czekać aż do następnego lata.
 Gorąco polecam!

***

Składniki na masę serową:
500g twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
150g cukru
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soku z cytryny
170g jagód lub borówek amerykańskich


Składniki na polewę:
170g śmietany 18%
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Wszystkiego składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


1.       Jagody zmiksować i przetrzeć przez sitko do otrzymania gładkiego puree.
2.       Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy.
3.       Dno tortownicy o średnicy 19cm wyłożyć papierem do pieczenia.
4.       Wlać masę serową do tortownicy. Wyrównać.
5.       Piec w temperaturze 150˚C przez 60-75 minut. Sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu, gdy sprawdzimy dotykając go na środku.
6.       Wykonać polewę mieszając wszystkie składniki. Wyłożyć na sernik i piec jeszcze przez 10 minut.
7.       Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić przez przynajmniej 12 godzin w lodówce.


Smacznego! :-)





 
 

Przepis pochodzi z bloga MojeWypieki.com

1 komentarz: